beta version

Apa de gura

04/03/2010
Alaturi de periuta, pasta de dinti si firul de matase interdentara, apele de gura nu trebuie sa lipseasca din arsenalul de igiena orala al fiecaruia dintre noi.

Apa de gura are diverse utilitati: spala suprafata dintilor si mucoasa cavitatii bucale si inlatura temporar respiratia urat mirositoare. Totusi, actiunea sa de curatare mecanica este redusa, avand in primul rand efect dezodorizant, de improspatare. Asadar, simpla clatire a cavitatii bucale cu apa de gura nu inlocuieste periajul dentar, acesta din urma reprezentand cea mai eficienta metoda de indepartare a placii bacteriene de pe suprafata dintilor.

De asemenea, solutiile pentru clatire bucala contin, in general, si substante antiseptice, care, impreuna cu saliva, neutralizeaza pe de o parte mediul acid din gura, prevenind astfel dezvoltarea cariilor, iar pe de alta parte microorganismele raspunzatoare de afectiunile gingivo-parodontale. Majoritatea produselor contin si fluoruri, oferind protectie impotriva atacurilor acide de la nivelul smaltului.

Apele de gura se folosesc dupa periajul dentar. Capacul celor mai multe ape de gura disponibile in comert este prevazut cu indicatoare de dozare, nivelul pana la care se umple cu solutie. Clatirea trebuie sa dureze 30-60 secunde, dupa care se scuipa si se lasa sa actioneze timp de 1-2 ore, perioada in care se vita consumul de lichide si alimente. Utilizata dupa fiecare periaj, apa de gura lasa in gura un miros aromat, placut si o senzatie de racorire.

Unele solutii de clatire bucala pot ameliora durerea, in cazul unor afectiuni (afte, herpes, ulceratii), prin intermediul unor substante anestezice pe care le contin, sau pot avea efect antibiotic (distrug microbi, virusi si ciuperci). Produsele de acest gen le gasim la magazinele ce comercializeaza cosmetice, alaturi de paste si geluri de dinti, la farmacii sau la plafar. Atentie, insa, acestea din urma sunt ape de gura terapeutice (Corsodyl, Aslamed, Curasept, Peridex), care au indicatii stricte si nu se utilizeaza dupa fiecare periaj, ca si cele clasice. Se prescriu in cazuri speciale, precum: in gingivite grave, dupa interventii chirurgicale orale, in cazul unor infectii micotice orale sau afte, respectiv cand, temporar, pacientul nu poate efectua periajul dentar.

Substantele active pe care le contin (clorhexidina, triclosanul, listerina) pot determina reactii adverse neplacute, indeosebi in cazul folosirii lor pe o perioada mai indelungata. Printre cele mai frecvente complicatii ale utilizarii apelor de gura terapeutice se numara: senzatia de arsura, tulburarile de gust, depapilarea limbii asociata cu durere, colorarea dintilor si a plombelor, descuamarea mucoasei bucale.

Este indicat, asadar, sa va consultati cu medicul dentist sau cu farmacistul inainte de a achizitiona un astfel de produs.

One Comment

  1. stefan
    Posted 13/08/2011 at 7:17 pm | Permalink

    De ceva timp folosesc apa de gura all-dent cumparata de la supermarketul penny.as dori sa stiu daca este eficienta avand in vedere faptul ca este la un pret ceva mai mic decat restul existent pe piata

Ne intereseaza parerea ta

denta 2014